Renk Seçimi ve Dekorasyon
Renk uyumu, ev dekorasyonunda şık bir evin sırrı olmaktadır. Aralarında herhangi bir uyum bulunmayan renkleri dahi bir arada kullandığınızda ve renkler arasındaki kullanım derecelerini doğru bir biçimde kombin ettiğinizde mobilyalarımız her ne kadar ışık olsa da aslında uyguladığınız dekorasyon stiline ait ayrıntılara ne kadar yer verirseniz verin istediğiniz etkiyi ne yazık ki alamazsınız. Bütün bunların yanı sıra seçilecek renkler, psikolojik açısından çok büyük bir önem teşkil ediyor. Renklerin oluşturduğu psikolojik etkileri aracılığı ile yatak odanızda dinlendirici bir atmosfer oluşturabilir veya evinizin herhangi bir bölümünde enerjik renkleri kullanabilirsiniz.
Uygulayacağınız Dekorasyonu Stilinden Faydalanın
Dekorasyon ile alakalı düşüncelerimizi hayata geçirmek amacıyla sabırsız olduğunuzu biliyoruz fakat aklınızdaki pek çok renk içerisinden en doğru olanları seçmekte zorlanıyorsunuz bunu da biliyoruz. Uygulayacağınız dekorasyon bu şeklinin çizdiği yoldan gitmek! Aslında pek çok dekorasyon stili, size aslında hangi renkleri kullanabileceğinizi ve kombin oluşturabileceğiniz ile ilgili işaretler vererek yardımcı olur. Diğer taraftan ev dekorasyonu tarzına hiç uygunluk göstermeyen renkleri dahi elde edebilmek amacıyla bu stilin izinden gitmeniz en doğrusu olacaktır.
Seçtiğiniz Renkleri Bir Araya Getirin
Hayata geçirmeye çalıştığınız ev dekorasyon stili, aslında zevkinizi dışa bir yansıması şeklindedir. Yani evinizde kullanacağınız renklerinde sizin zevkinize uygun olması gerekiyor. Ancak seçimini yaptığınız renkleri bir araya getirdikten sonra renklerin kombin şekline getirildiğinde nasıl bir yansıma meydana getirdiğini görmekte fayda olacaktır. Bu nedenle tabii ki alışveriş yapmayı beklemenize gerek kalmayacak! Tercih edeceğiniz halıları, mobilyaları, kumaşları bir araya getirmek suretiyle renklerin yakalamış olduğu uyum ile ilgili fikir sahibi olmanız mümkün.
Dekorasyonda 60-30-10 Kuralı
Dekorasyonda renk uyumunun yanı sıra aynı şekilde dengeli yakalamak da çok önemlidir. Bu açıdan bakıldığında yapılması gereken ise ev dizaynı çalışmalarında sıklıkla faydalanılan 60-30-10 kuralının uygulamaktır. Yüzde 60 oranında evde yer verilmek istenen ana renkten, %30 oranında ise yan renklerden ve %10 oranında ise alanda vurgu yapılmasına aracılık edecek renkten faydalanılması mümkündür. Böylelikle dekorasyon renk uyumu ile dengesini oluşturma hususunda çok önemli bir adım atılmış olacak. Evde tercih edilen ana rengin kahverengi, siyah, beyaz, gri gibi nötr veya nötr olmaya yakın renk tonlarında bulunması sağlıklı bir seçim olacaktır. Yardımcı renkleri ise zıt renklerden seçebilirsiniz. En sıra dışı ve dikkat çekici rengi ise en az oranda kullanmak çekici, dengeli bir yaşam alanı yaratmanın sırlarından biridir. %10 oranında yer verilecek renk, tablolar, biblolar ile minderler gibi yardımcı objeler aracılığı ile evinize taşıyabilirsiniz.
Dekorasyonda renklerin doğru seçimi, koyu renkler ile açık tonları bir araya getirmekten aslan daha çok daha fazlası ile mümkündür. Anlattığımız gibi uyumlu renk paletleri meydana getirmenin yanı sıra aynı zamanda dengeli bir alan kurgulamak da çok önemli. O halde şimdi, ışık ve dolayısıyla dengeli bir alan oluşturmak açısından faydalanabilecek diğer ipuçlarını sizinle paylaşıyoruz:
Kırmızı
Başta itfaiye araçları olmak üzere yangın söndürme cihazlarının ve dur işaretlerinin kırmızı olmasının tabii ki de bir nedeni vardır. Kırmızı, genel itibari ile dikkat çeken bira renk olarak karşımıza çıkmaktadır. Kırmızı renginin tutku ve aşk ile kuvvetli bir ilişkisi olduğunu fakat diğer taraftan insanları bazen panik eden ve onlarda korku hissi uyandıran bir özelliği olduğunu da unutmamanız gerekiyor. Kırmızı renginin, duyuları harekete geçirme gibi bir özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Tasarımcıların yapmış oldukları açıklamalara göre renklerin çok çeşitli hisler uyandırma etkisinden ziyade bu renklerini kullanılma biçimi, hislerin ortaya çıkmasına neden olan temel unsurdur.
Kırmızı renge boyanmış bir ofis ya da bir yaşam alanı (oda), bir bireyde yüksek bir enerji hissine ve agresif olma durumuna neden olurken, bir diğer bireyde ise sükunet verip onun aslında yalnız kalmayı düşünmesine yol açabiliyor. İşte bu sebepten dolayı asıl önemli olan faktör, yaşam alanının insanlarda nasıl bir etki bıraktığıdır.
Pembe
Saturasyonun renk alternatifleri arasında gecikmesinde göz ardı edilemez bir önemi olan pembe renk, bira rengin yoğunluk miktarının ne kadar fazla olması durumunda o kadar yoğun olacağının ve dolayısıyla da Aynı ölçüde yoğun bir his uyandıracağım altını çiziyor.
Turuncu
Turuncu rengi ve üretkenlik ve eğlence ilişkilerinden bir renk olarak karşımıza çıkmaktadır. Renk tasarımcılarının yapmış oldukları açıklamalara göre; portakal dilimi renginin, kullanılmış olduğu ortamda aslında şen şakrak olma durumu ile şakacı tonları yansıttığı ve bu canlı renk seçiminin bazı odalarda ve bazı yaşam alanlarında diğerlerinden çok daha çarpıcı olabildiğini söylüyor. Genel itibariyle evde hangi renkleri tercih edeceğinize ve öncesinde odalarımızın her birinin nasıl bir ruh halini ve atmosferi oluşturduğunu göz önüne alarak karar vermeniz gerekir.
Mavi
Kraliyet mavisi olarak da nitelendirilen ton tipik şekilde rahat edici ve sakinleştirici bir özelliğe sahip iken, gökyüzü mavisi ise özgürlük, neşe ve üretkenlik hislerini kişi de uyandırır. Renk tasarımcıları tarafından yapılan açıklamalara göre renk yoğunluğun, canlı renk olma özelliğinden aslında yumuşak olma durumuna kadar çeşitlilik gösterdiğini ve tam da bu hususta ise gri rengin kendini belli ettiğini vurguluyor. Saturasyonun genel itibariyle heyecanı her ne kadar da harekete geçirmeye çalışsa daha onun zaman zaman bunaltıcı olabileceği de açıklanıyor.